Органічне землеробство: результати та перспективи

Органічне землеробство стає одним з важливих трендів у світі, і Україна теж рухається в цьому напрямку. 

Нагадаємо, що Україна є досить успішним експортером органічної сої, кукурудзи, льону, гірчиці та зернових. А головні ринки для цього – це країни ЄС, в першу чергу Нідерланди, Німеччина, Великобританія, Австрія, Італія, Швейцарія, Бельгія та ін.

19 квітня 2018 року Верховна Рада прийняла законопроект (№5448-д «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції»), що регулює сферу органічного виробництва, зокрема:

  • затвердження розширеної системи контролю за органічним виробництвом та штрафні санкції за їх порушення;
  • сформульовані особливості вивезення такої продукції в експортному режимі та ввезенні її в Україну;
  • описані детальні правила виробництва в сфері тваринництва, тощо.

За прогнозами Мінагрополітики площі під органічне землеробство протягом 6-10 років збільшаться до 500 тис. га, з щорічним приростом на 10-15%. 

Ольга Трофимцева, заступник міністра агрополітики та продовольства, зазначила, що зараз для вирощування органіки використовується лише 1% від усіх с/г земель (яких всього приблизно 40 млн га. Вона порівняла цей показник з країнами ЄС, де середній відсоток таких площ в 10 разів більше.